Начало »Полезно » Какво е „Value Betting“?


Какво е „Value“?

Най-просто казано това е когато смятате, че букмейкъра е дал коефициент за победа на даден отбор, a в който печалбата си струва риска. Например сте смятали, че коефициента за победа на Рома над Аталанта ще е не повече от 1.50, но букмейкъра ви дава 1.70. За вас тези 20 стотни са „value„.

За да проверите дали един залог е „value“ просто трябва да:

  • Пресметнете шансовете за победа на единия и другия отбор.
  • Да намерите най-високия възможен коефициент предлаган от букмейкърите.
  • Да умножите процента за победа по коефициента.

    Всеки един резултат над 1.00 е „value„!!!

Първи пример за „value“:
Ако сте сигурни, че даден отбор има 50% шанс да спечели у дома, то тогава залагате на него само ако коефициента е 2.00 или по-висок. Защо ли?
Простата математика показва: 50% = 0.50 х 2.00 = 1.00 или fair value. Помните ли, умножаваме процента за победа по коефициента и ако е над 1.00 то е „value“. Ако е точно 1.00, то тогава казваме, че е „fair value„.

Ако играете по стратегията „value„, НЕ БИВА да залагате само защото смятате, че отбора ще победи. В дългосрочен план това НЕ е правилно. Залагайте само когато математически сте изчислили, че имате „value„.

Втори пример за „value“:
Да приемем, че играете на зарове. Зарът има 6 страни, нали така? Какъв е шансът да се падне една страна при хвърляне?

Шансът е 1/6 или 16%. За да определите „value„-то делите 1 на 0.16(16%) и получавате 6.00.

Тоест, ако букмейкъра предложи 6.00 коефициент да се падне дадена страна на зара, то залога се явява „value“ и може да заложите. Букмейкърът, обаче дава 5.00 коефициент. Какво правим? Да, коефициента ви се вижда висок, но той не еvalue“ и НЕ ТРЯБВА да залагате.

В общи линии това представлява да залагате на „value„. Пресмятането на шансовете и определянето на процентите във футбола е трудна задача и определено трябва да имате известен опит със залагането. И все пак ето някои основни методи, които могат да ви помогнат при избора ви на среща:

ФАКТОРЪТ ДОМАКИН / ГОСТ
Трябва да се знае, че основно половината от срещите завършват с домакинска победа, една част завършват хикс, останалото е победа за гостите. Това е истината, факторът домакинтво играе голяма роля!

Този метод включва разглеждането на статистиката не само от този сезон, но и от предишните. Ако погледнем статистиката от Премиършип от сезон 2004/2005 ще видим някои доста интересни(и полезни) факти:

  • Шампионите от Челси печелят 73% от домакинските си срещи – 14 от 19.
  • Дънната риба Саутхемптън губи само 68% от гостуванията си – 13 от 19.
  • Само топ 5 отбора от класирането са спечелили повече от половината си домакинства.
  • Отборите от средата и дъното на таблицата доста по-често завършват наравно, отколкото да печелят или губят срещите си.

Като погледнем формата на домакина и тази на госта можем да предвидим как би трябвало да завърши срещата, като вземем напредвид:
Вземем предвид срещите между двата отбора.
Формата на домакина 7-2-1, а тази на госта 1-3-6.

И така, какъв би бил шанса мачът да излезе единица или хикс например?
ОТГОВОРЪТ Е:

Победа за домакина = 7 + 6 = 13 от общо 20 срещи = 65%
Равен = 2 + 3 = 5 от общо 20 срещи = 25%
Победа за госта = 1 + 1 = 2 от общо 20 срещи = 10%

По този начин коефициентите би трябвало да бъдат – 1.53 – 4.00 – 10.00

ДРУГИ ФАКТОРИ
Разбира се, не е толкова лесно. Ако беше толкова просто да определяте шансовете за победа, то букмейкърите отдавна биха фалирали. Продължавай да четеш надолу.

ПОСЛЕДНИ МАЧОВЕ
Друг популярен метод е да се вгледате и в последните мачове на даден отбор. Идеята е, че тимът, който е започнал да печели наскоро е вдигнал самочувствието си, в тима са се завърнали играчи, претърпели контузии и т.н., докато губещият отбор страда от липса на морал и отчаяно търси добър резултат.

Всичко казано по-горе е донякъде вярно, но понякога си противоречи, особено когато става въпрос за отборите от средата на таблицата. Ако един отбор от средата е в добра или лоша форма, няма да е изненада(поне за мен), ако в един момент тя се обърне.

КОНТУЗЕНИ / ЛИПСВАЩИ ИГРАЧИ
Контузиите и липсващите играчи също оказват голямо влияние върху играта. Някои играчи са по-важни от други и основното е, че като цяло контузиите в защитата оказват по-голямо влияние, отлкото тези в атака.

Намирам, че липсата на вратар или някои от централните защитници влияе най-много. Ако някой от тях е контузен, това е знак за внимание. Ако капитанът е контузен, това често е знак, че тимът ще страда от липса на лидер, който да поведе тима.

ДЕРБИ СРЕЩИТЕ
Друг важен фактор е, това дали мачът е дерби между местните тимове. Мачовече между яростните врагове винаги са трудни, тъй като и двата отбора яростно искат победата. Подобно са мачовете между ЦСКА и Левски, като резултатът почти винаги е трудно да се прогнозира, независимо от формата на двата тима…

В дерби срещите факторът домакинство има донякъде странен ефект. Може да няма много смисъл, но гостите излизат пределно мотивирани да се докажат на вражеския стадион, а с това да вгорчат живота на многохилядната публика на домакините.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Информирайте се за последните неща, които стават в клубовете. Може да се окаже, че домакините са имали труден мач в Европа или пък са пътували доста дълго за него. Гостите, пък може да играли с резервите за купата на страната, с цел да запазят ключовите си играчи за този двубой.

Като нищо може да се окаже, че треньора е бил уволнен ден по-рано, звездата на отбора може да се е контузила на тренировка или пък клубът е изпаднал в тежка финансова криза.

Бъдете информирани!