Начало »Полезно » Как да победя букмейкърите (Част 3)

За начало е необходимо да определите в каква светлина Вие разглеждате спортните залози: хазартно увлечение или инвестиция, целяща увеличаване на капитала.

В Англия хиляди хора отиват в кръчмата, поръчват си няколко бири и залагат на любимия отбор. Не е важно, че отборът за който говорим е Ипсуич и играе срещу Манчестър Юнайтед. За повечето англичани залогът е увлечение и го правят за удоволствие. На тях нищо не им коства да изгубят 20 – 30 паунда. Именно от такива хора и процъфтяват букмейкърските къщи в целия свят. (В действителност, ставал съм свидетел, как по време на конференция двама англичани си направиха облог – Колко време ще говорят лекторите? 5 или 10 минути.)

Ако за Вас спортните залози са просто увлечение, настоящият курс не Ви е нужен. В случай на неудачна прогноза, изгубените пари може да смятате за разходи за развлечение.

Но ако се готвите да се отнасяте съм залозите, като към дългосрочна инвестиция, то ще се съгласите, че избраната форма на вложение е доста рискована. Не е тайна, че колкото по – рентабилен е даден инвестиционен проект, толкова по – рисков е той. Професионалният играч получава 200 – 300% приходи от стартовия си капитал годишно. За сравнение, на валутния пазар FOREX показатели 100 – 120% се считат за отлични. (От икономическа гледна точка, за отлични се смятат 20 – 30 %. 100% може да очаквате, ако измислите заместител на windows-a , или лекарство за рака).

Иде реч за част трета или как да започнем

Установяване на игрова банка

Игровата банка, това е общата сума на парите, която ще отделите за залагания. Никога не залагайте пари, предназначени за нещо друго, още по – малко пък взети на заем. След като определите сумата помислете, загубата й няма ли да е осезателен удар по Вашия бюджет. Избирането на игрова банка трябва да Ви предпази от психически разстройства, които по някога са трудно поносими, особено в случай на продължителни лоши серии.

Контрол на резултатите от вложението

Изключително важно е да познавате добре своите силни и слаби страни – нещо за което се изисква честност. Болшинството от нас обичат да мислят, че са по – добри отколкото са в действителност, независимо за каква работа става дума. В това число влизат и залаганията. Единственият правилен и достоверен начин за получаване на обективна оценка е воденето на отчет за всеки направен залог. Не само на печалбите, но и на загубите! Пълното, обширно и точно водене на отчета е необходимо за всеки, който се стреми към повишаване на професионалните си качества. Не се доверявайте на паметта – не е надеждно. Човешкият мозък има способността да помни добрите моменти /печалбите/, а да забравя лошите /загубите/.

Съхраняването на подробни и точни записи на Вашите залози е важно при методична игра и е основа за Вашите бъдещи успехи. Записките трябва да са прости, но ефективни. Колкото по – подробно ги водите, толкова по – точно можете да анализирате методите си на игра и слабите си страни. На пример: разликата в доходността между различните видове залози; точността при изчисляването на вероятностите при залози в различни букмейкърски къщи и други. Съхраняването на подобни записи на всички направени залози може да Ви помогне при избора на оптималната за Вас стратегия.

Съхраняването на точни записи на Вашите залози ви гарантира ефективен контрол над инвестицията. С щателното записване на всеки залог и резултатът от него може да се избегне общочовешката склонност към самозалъгване.

Ако сме слабо запознати с този бизнес, най – подходящият начин за изучаването му е т.нар. “игра на хартия”. Целта е да определим силните и слабите си страни без реална игра. Не е необходимо да рискуваме тежко заработени пари, само за да си представим по – ясно картината. Естествено, ако ни провърви в началото на тестовия период възниква мисълта “Ех , ако бях играл с реални пари”, но не това е важното. Винаги ще има възможност да се получат реални приходи, стига добре да се изучи основата.

Броят на спортовете, на които се залага също е важен. Няма преуспяващ играч, който да залага на повече от два вида спорт. Просто е невъзможно да се обхванат всички аспекти на информацията, ако се занимаваме с повече от 1 – 2 вида спорт едновременно. Нещо повече: експертите съветват не само да се залага само на един вид спорт, а да се съсредоточим на отделни отбори, първенства или играчи.

Воденето на строга отчетност и стратегията за управление на капитала е също толкова важна, колкото и даването на добри прогнози за всеки, който се стреми към получаването на стабилен доход от спортните залагания.

Повечето от любителите на спорта могат интуитивно да определят изхода от почти всяка среща, на убеждението, че това е достатъчно за получаването на постоянен доход неминуемо води до катастрофа. Без ясна стратегия и точни записи на всеки залог е невъзможно повишаването на нивото на играча, над нивото на интуитивното мислене и късмета, особено при дълга игра.

В света има безброй играчи, които не съумяват да получат регулярен доход от своите залози само заради това, че изцяло се доверяват на инстинктите си при избора на краен победител, без да вземат под внимание системата за управление на капитала и стратегиите за игра. Познаваме много играчи, които въпреки отличните си анализаторски качества не съумяват да получат регулярен доход именно поради това.