Начало »Полезно » Как да победя букмейкърите (Част 2)

Дойде време и за втората част от добиващия все повече популярност курс Как да победя букмейкърите. В първата част от него разгледахме принципите на работа на букмейкърската къща. Тук ще поговорим за това, защо букмейкърите са по-силни от по–голама част от играчите. Букмейкърът е истински професионалист в своята работа и отличен познавач на спорта. Повечето от играчите са обикновени хора, обичащи да поседят пред телевизора, гледайки футбол. В това няма нищо лошо, но от цялата работа печелят букмейкърите. Нека, обаче в следващите редове да разгледаме нещата малко по-подробно…

Втора част или защо букмейкърите могат да бъдат победени

При оценка на събитията, букмейкъра анализира множество фактори и предполага действията на играчите. Има достъп до информация, която за повечето обикновени играчи е недостъпна. А дори да е достъпна, начинаещият играч просто не знае как да я използва. Букмейкърът отлично знае каква информация му е необходима и от къде да я намери. Той анализира всяка среща, за която предстои да обяви линия и е длъжен да знае практически всичко, което може да се разбере за нея: състав за мача, план на игра, сезонен график, взаимоотношенията на играчите помежду им, рождените дни на играчи, треньор, президент и прочие. Всяка дреболия може да бъде от значение. Към това трябва да прибавим и факта, че букмейкъра вече има преимущество пред играча по линията, за сметка на своя марж.

Как смятате, могат ли индианците, въоръжени със своите лъкове и стрели да се противопоставят на танкова колона? Естествено, отчитайки разликата в подготовката на играчите и букмейкърите, в началото повечето играчи са обречени на поражение при дълга игра. Но това не означава, че от букмейкърската къща не може да се спечели.

Защо букмейкърите могат да бъдат победени?

За да спечелим е необходимо да използваме нашите предимства!
Но какви предимства има обикновеният играч?

Букмейкърите не могат да се съсредоточат върху отделни събития и видове спорт, а са принудени да предлагат широк спектър от такива. Принуждава ги конкуренцията. А на вас не Ви пречи да се съсредоточите на няколко отбора (първенства, играчи) и щателно да проучите всичките им възможности в предстоящият двубой. Да отчетете физическото и моралното състояние на играчите, контузиите и т.н. И накрая е необходимо трезво да оцените шансовете и да направите своя залог. Да, истинският играч може да е привърженик на ЦСКА, но да заложи на Левски.

Нека разгледаме двете основни причини, позволяващи “пресичане” на букмейкърската линия:

Аналитична грешка на букмейкърската кантора.

За разлика от другите хазартни игри, като рулетка, карти, зарове и др. при спортните залози възможните изходи не са еднозначно известни. Т.е., ако хвърлим зар, можем да кажем, че вероятността да излезе определено число е точна 1/6. В спорта, определянето на вероятността не е така просто(тук статията за това „Какво е „Value Betting?“ може да ви се стори полезна). Поради това и букмейкърските къщи имат цели отдели анализатори, които се занимават с определяне на вероятностите и съставяне на линия за предстоящото спортно събитие. Независимо от това, че при определяне на вероятностите могат да се използват готови програмни продукти, последна дума има човекът. Именно човекът решава какъв коефициент да предложи за един или друг изход от дадено спортно събитие. И колкото и опитен и квалифициран да е този човек, той прави грешки. Всички ги правим.

Съзнателна грешка на букмейкърската кантора.

Освен това, някои букмейкъри съзнателно правят “грешки” в линиите си, целейки повишаване на доходите си и намаляване на риска. Принципът се свежда до следното: въпреки изчислените по нормален път вероятности, букмейкърите знаят, че болшинството от хората ще заложат на отбор А. Кантората съзнателно понижава коефициента на отбора А, за да минимизира загубите в случай, че той наистина спечели. В този случай, тя трябва да повиши коефициента на отбора Б. В този случай се получава съзнателно “пресичане” на линията. (Често срещано явление при мачове на националните отбори).

Това означава, че при правилен избор на обектите за залагане и използвайки гореописаните грешки, от букмейкърската кантора може да се печели.

Играчът има важно предимство пред букмейкъра – ПРАВО НА ИЗБОР. Букмейкъра е длъжен да даде котировки за всички мачове. Даже и за тези, които не разбира или няма мнение. Къщата не може да направи дълбок анализ на всички мачове, за които обявява линия. Играчът може да се концентрира на няколко мача и да залага, само ако се сдобие с информация, която силно да повлияе на изхода от събитието.

Достатъчно е да се открият 1-2 “пресичания” в ден, а това вече е достатъчна причина, за правене на залог.