Начало »Полезно » Азиатски Хендикап

Азиатски хендикап

Какво е азиатски хендикап като вид залог и защо не трябва да го пренебрегваме. Като за начало ще ви кажа че азиатския хендикап е създаден, за да премахне знака Х и в същото време да ви позволи да залагате за отбори чиито коефициент е малък.

Едно от предимствата на азиатския хендикап е, че при него винаги ще намерите добри коефициенти, а единственото което трябва да направите е да прецените риска. Освен да увеличите малките коефициенти, вие може да увеличите и вече добрите коефициенти, като за пример ще ви дам мача: Манчестър Юнайтед и Челси.

Да кажем че коефициента за победа на Манчестър Юнайтед е 1.75. Ако проверите хубаво залозите за азиатски хендикап  в букмейкъра си ще видите, че той предлага залог за -0.5 , което е почти равнозначно на залог 1, но пък коефициента е различен. Защо обаче казвам „почти равнозначно“ ще видите малко по-надолу във видовете залози.

Видове азиатски хендикап

Подобно на европейския хендикап и тук единия отбор получава предимство, но разликата при азиатския хендикап е, че това предимство може да се състои както от един или няколко гола, така и част от гола.

Без предимство за отборите (0) – При такъв вид залог се залага за победа на избрания отбор. Разликата е, че при хикс парите ви се връщат, а не ги прибира букмейкъра. Обикновено коефициентите не са толкова големи, но пък бягате от знака равенство и имате 50% шанс за успех. Азиатски хендикап 0 е еквивалентен залог на Draw No Bet (DNB) или „при равенство няма залог“.

С цял гол предимство (+/-1, +/-2, +/- 3) – Единият от двата отбора получава гол или голове предимство. Пример: Залагате на Манчестър Юнайтед с азиатски хендикап -1 да бие Челси. При краен резултат 2:1 за Юнайтед – парите ви се връщат. При победа на „червените дяволи“ с 3:1 печелите, а при 1:1 или тяхна загуба губите залога си.

С половинка предимство (+/-0.5, +/-1.5, +/-2.5) – Този хендикап е най-близък до познатото ви залагане. Ако изберете отбора с (-0.5), ще спечелите само при негова победа. Ако заложите на другия отбор с (+0.5), ще печелите във всички останали случаи (равенство или победа за аутсайдера).

С четвъртинка предимство или двоен хендикап (+/-0.25, +/-0.75, +/-1.25, +/- 1.75) – Съществува и т.н.двоен хендикап, при който залога ви се разделя на две части. Например изберете Манчестър Юнайтед (-1.25), вие реално правите половин залог за (-1) и половин за (-1.5). Предполагаме, че букмейкъра дава 2 коефициент за този вид залог. Ще предположим и че сте заложили 200$ на точно този азиатски хендикап, което ще рече, че реално сте сложили 100$ на (-1) и 100$ на (-1.5).

  • Ако Манчестър Юнайтед победи с два или повече гола и двата ви хендикапа излизат или 200 х 2 = 400$.
  • Ако Манчестър Юнайтед победи с 1 гол единият ви хендикап (-1.5) губи, т.е. губите 100$, а другия ви залог(100$) се връща, тъй като там имахте хендикап (-1), а както обяснихме по-горе при победа на отбора с гол при този вид азиатски хендикап парите ви се връщат.
  • Ако Манчестър Юнайтед завърши наравно или загуби, то и двата ви азиатски хендикапа губят.

Тези от вас, които залагат или ще залагат професионално на футбол или други спортове би трябвало да разберат всички форми на залагане, тъй като това увеличава шансовете им за печалба и намалява риска от загуби. Не всички букмейкъри предлагат залози посредством азиатски хендикап, затова препоръчвам тези, които и аз лично използвам – Bet365  и Betfair.

Забележка: Ако двойния(комбинирания) хендикап ви се струва прекалено сложен на този етап може да погледнете тази таблица, в която съм основните видове залог чрез азиатски хендикап на примерен мач между Барселона и Интер.